Hogyan olvassunk hosszú cikkeket számítógép előtt, hogy a szemünket is kíméljük ?


Frissítve: 2011. 07. 18.

Nem mindig könnyű ha sokat kell olvasni egyhuzamban a monitoron. Én például elég nehezen bírom. Néhány módszert mutatok arra, hogy hogyan tegyük elviselhetőbbé tegyük a szemkínzást.

Szóval: Hogyan olvassunk hosszú cikkeket számítógép előtt, hogy a szemünket is kíméljük ?

A rövid válasz, hogy sehogy. Ha van könyvformátum, akkor vegyük meg azt, nyomtassuk ki, vagy szerezzünk be egy e-book olvasót és éljünk boldogan vele :)
Persze ez azért nem mindig ilyen egyszerű. Nekem sincs kedvem mindig egy fél patronnyi tintát elhasználni, illetve nincs pénzem foyamatosan könyveket venni.
A saját fényt kibocsájtó monitorok viszont még velünk lesznek egy ideig... Bár ma már szinte mindenhol LCD, TFT monitorok vannak, amik nem vibrálnak stb, viszont rossz tulajdonságuk az, hogyha nem jól van beállítva a fényerő, kontraszt akkor nagyon lefárasztják a szemet.

Persze be lehet állítani a fényerőt a monitoron, de ez nem mindig jó, mert ekkor a szöveg fényereje is csökken. Mi azt akarjuk, hogy csak a háttér fényereje csökkenjen. Aki sokat olvas az talán tudja mire gondolok.

Pl. van egy beszkennelt könyvünk, ekkor az oldalak általában képként kerülnek be. Ilyen esetben hogyan lehet csökkenteni a fehér háttér fényerejét úgy, hogy a szöveg fényereje/kontrasztja ne csökkenjen ?
Vagy pl. sokan nem tudják, hogy ha interneten kell valamit olvasni, akkor is van lehetőség a Firefoxban, Chrome-ban változtatni a hátteret..
Itt van tehát egy lista, olyan programokról, amik segíthetnek a fényerő számunkra megfelelő beállításában.

  • STDU Viewer: Ez egy nagyon jó ingyenes program ha pdf-et vagy djvu-t stb. akarsz olvasni.( STDU Viewer , Scientific and Technical Documentation Utility). Tökéletes olyan könyveknél is amik be vannak szkennelve képek-ként, mert nagyon gyors (sokkal gyorsabb mint az Adobe), nem használ annyi memóriát, másrészt a képek hátterét is lehet "szürkíteni" hogy kisebb legyen a fényerő -ezt az Adobe nem tudja. Csak ajánlani tudom.
  • Mozilla Firefox: Eszközök-> Beállítások -> Tartalom -> Szinek. Válasszuk ki a szürkét majd alatta a pipát vegyük ki a következőből: "Az oldalak a saját maguk által kiválasztott szineket használhatják... "
    Hogyan néznek ki ezután a weboldalak?
    Sehogy, de csökkent a fényerő! Voila! (Néha egész kellemes a nyugtató szürkeség)
  • Google Chrome: Végre megtaláltam a kiegészítőt ami segít a háttér színének megváltoztatásában. A neve "Change Colors". Itt töltheted le. Szerinten nagyon jó, nekem így néznek ki az oldalak: KÉP (de más színt is be lehet állítani). Persze egy kattintással bármikor vissza lehet váltani a weblap eredeti színeire.
  • Adobe Reader: Edit-> Preferences -> Accessibility -> Page Background

0 Komment

Szólj hozzá!

Az email cím nem lesz publikálva!

LaTeX kódot is írhatsz a $$ ... $$ vagy \$ ... $\ közé helyezve.
Komment előnézet:

Név

Captcha:

Nincsenek rendesen kitöltve a mezők! Komment hozzáadva