Online mesterséges intelligencia kurzus a Stanfordon


A nagy amerikai egyetemek viszonylag régóta folytatják azt a gyakorlatot, hogy videóra veszik, és online elérhetővé teszik az ott tanított tárgyakat.
A Youtube-on megtalálhatjuk az MIT, a Stanford és még sok más egyetem videóit a kozmológiától a biokémiáig. Ezek a videók igen hamar nagy népszerűségre tettek szert, bár meg kell jegyezni, hogy ezek között is vannak rosszabb és jobb minőségűek. Ez jelenti egyrészt a videó minőségét, néha például nem látható a táblára írt betű rendesen, másrészt a tanárok között is vannak különbségek.

Két kutató, Peter Norvig és Sebastian Thrun most megpróbálkoztak egy olyan online kurzussal, ami a mesterséges intelligencia alapjaiba nyújt betekintést, és részben szakít a fenti a gyakorlattal.
A "diákok", akik online nézik a videókat, most interaktívan részt vehetnek az órákon: házi feladatokat csinálnak, kérdezhetnek, felméréseket (vagy ZH-kat) írnak.. A végén pedig kapnak egy aláírással ellátott "elismervényt", amely igazolja, hogy elvégezték ezt a kurzust (azt, hogy ez az elismervény ér-e valamit pl. a munkaerőpiacon, most hagyjuk).

A tárgy honlapja: ai-class.com
Ezen a honlapon lehet jelentkezni (azaz "felvenni a tárgyat") Október 9-ig.
Az órák pedig hivatalosan Október 10-től kezdődnek.


Néhány érdekesség

Sebastian Thrun és Peter Norvig (ők lesznek a tanárok), mindketten a Google-nél dolgoznak. Akik otthon vannak a témában, már valószínűleg hallhatták a nevüket.
Peter Norvig például társszerzője az egyik legtöbbet használt AI (mesterséges intelligencia) témájú tankönyvnek.
Sebastian Thrun pedig - aki az alábbi videón is látható - a Google-nél a sofőr nélküli autókkal kapcsolatos fejlesztések egyik főmérnöke. (Egy cikk is megjelent erről az Indexen.)

Másik érdekesség, hogy a kurzus meghirdetése után 2 héttel már közel 60 ezren jelentkeztek.

A kurzus kétféle nehézségi szintet tesz lehetővé. Annak, aki csak bele szeretne pillantani ebbe az újfajta online módszerbe, vagy nincs elég ideje, a "basic" opciót érdemes választani. Az "advanced" kurzus pedig azoknak ajánlott, akik tényleg komolyan szeretnének tanulni. Itt már nehezebb házi feladatok, illetve "dolgozatok" is lesznek. (A regisztrációs lapon fel lesz tüntetve.)

Amire én kíváncsi leszek, az az, hogy hogyan tudnak majd a gyakorlatban több tízezer diákot kezelni. (A honlapon vannak ezzel kapcsolatos információk, de várjuk ki a végét :) )


Új módszerek az oktatásban

Az internet elterjedésével az okatatás forradalmi változásokon fog átesni. Ez még Magyarországon nem érzékelhető, külföldön - főleg az USA-ban - is csak most kezdi bontogatni a szárnyait. Megemlíthetjük akár a KhanAcademy-t ami néhány év alatt nőtt ki a semmiből, és már most százezrek használják, az MIT OpenCourseWare-t, vagy akár a fenti kezdeményezést.

Az új utak - hacsak homályosan is - , de már megjelentek az oktatásban. A változás nem tudom milyen ütemben fog végbemenni, de minden terület ahová az internet beteszi a lábát gyors átalakulásra számíthat.
Ezért is javaslom nemcsak diákok figyelmébe ezt a kurzust, hanem mindenkinek aki az okatásban részt vesz valamilyen módon, hogy legyen ez jelzésértékű, tekintsen erre úgy mint valami újnak a kezdetére. Próbáljuk meg kihasználni az internetben rejlő lehetőségeket..


UPDATE: Ha valaki szeretett volna részt venni rajta és esetleg elkésett, annak annyit tudok mondani, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ezekután is lesz, illetve más témában is (nemcsak mesterséges intelligenciával kapcsolatosan) ilyen típusú kurzus (akár a Stanfordon).

0 Komment

Szólj hozzá!

Az email cím nem lesz publikálva!

LaTeX kódot is írhatsz a $$ ... $$ vagy \$ ... $\ közé helyezve.
Komment előnézet:

Név

Captcha:

Nincsenek rendesen kitöltve a mezők! Komment hozzáadva