Java animációk engedélyezése


A Java mostantól szigorúbban kezeli a weboldalakba beilleszthető ún. "appleteket" (mint pl. az animációk az oldalon). Alapértelmezetten nem futtatja őket, mert biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Ahhoz, hogy futtatni tudjuk az oldon található animációkat mostantól engedélyeznünk kell az http://ertedmar.hu webcímet a Java Control Panelben:

Windowsban: nyissuk meg a Java Control Panelt

Ugorjunk a security fülre, majd ezen belül kattintsunk az Edit Site List.. gombra:

Végül adjuk hozzá az http://ertedmar.hu webcímet a listához:


Remélhetőleg a jövőben majd újra tudjuk írni ezeket az animációkat a HTML5 + Javascript párost felhasználva és ezáltal megszabadulunk a Javától. A baj az, hogy a LiveGraphics3D-nél még most sincs jobb alternatíva.


(Forrás: itt).

Átalakult a weboldal


Aki szokta látogatni az oldalt, annak nyilván feltűnt, hogy megváltozott a design. Már itt volt az ideje egy nagyobb felújításnak.
Valójában nemcsak a kinézet változott, de teljesen újraírtam az oldal belső 'motorját' is. Nem azért mert ettől gyorsabb lesz a weboldal, hanem mert nekem így a későbbiekben sokkal könnyeb lesz átlátni a kódot.

A régi oldal egyébként így nézett ki: A régi design-nal sem volt különösebb probléma, viszont én már régen elhatároztam, hogy nem akarok fehér hátteret. Az új design miatt lehet, hogy sokan fanyalogni fognak az elején - általában mindig ez van -, de a webes világ is mindig változik, és célszerű valamilyen módon tartani a tempót, úgyhogy érdemes beletörődni.


A továbbiakban leírom, hogy milyen lényeges változások történtek.

- Internet Explorer esetén az oldal nem támogatja IE9-nél korábbi verziókat. Ha lehet használjátok a legújabb Chrome vagy Firefox böngészőket (mindkettő ingyenes). 4, 5, 10 éves böngészőkkel én már nem akarok foglalkozni.


- Mostantól MathJax-et használok a matematikai leírásokhoz. A képletek korábban képekként voltak beszúrva: ez most megváltozik: $$ \left\| \frac{\partial \mathbf \Phi}{\partial u}(u,v) \times \frac{\partial \mathbf \Phi}{\partial v}(u,v) \right\|\;du\;dv $$ Hogy jobb-e a minőség? Még nem, viszont egy csomó munkától megszabadít. Ha például változtatni kell valamit, akkor ez most néhány mp alatt megoldható. Nem kell a 'hagyományos' módon lefordítani újra és újra, majd a képekkel bajlódni. Másrészt elég aktívan fejlesztik, ezért a későbbiekben csak szebb és jobb lesz.
Más előnyei is vannak, pl. jobbklikk-el megnézheted a TeX kódot, vagy akár nagyíthatod..


- Változás még, hogy a kommentekben is tudsz TeX kódot írni (MathJax itt is).


- Végül, mivel nem igazán kerülhető meg ez a 'dolog', létrejött az Ertedmar.hu hivatalos Facebook oldala. Itt is követhetitek a dolgokat, pl. ha a site leállna, vagy valami történik, akkor valószinüleg itt foglak tájékoztatni benneteket.

Online mesterséges intelligencia kurzus a Stanfordon


A nagy amerikai egyetemek viszonylag régóta folytatják azt a gyakorlatot, hogy videóra veszik, és online elérhetővé teszik az ott tanított tárgyakat.
A Youtube-on megtalálhatjuk az MIT, a Stanford és még sok más egyetem videóit a kozmológiától a biokémiáig. Ezek a videók igen hamar nagy népszerűségre tettek szert, bár meg kell jegyezni, hogy ezek között is vannak rosszabb és jobb minőségűek. Ez jelenti egyrészt a videó minőségét, néha például nem látható a táblára írt betű rendesen, másrészt a tanárok között is vannak különbségek.

Két kutató, Peter Norvig és Sebastian Thrun most megpróbálkoztak egy olyan online kurzussal, ami a mesterséges intelligencia alapjaiba nyújt betekintést, és részben szakít a fenti a gyakorlattal.
A "diákok", akik online nézik a videókat, most interaktívan részt vehetnek az órákon: házi feladatokat csinálnak, kérdezhetnek, felméréseket (vagy ZH-kat) írnak.. A végén pedig kapnak egy aláírással ellátott "elismervényt", amely igazolja, hogy elvégezték ezt a kurzust (azt, hogy ez az elismervény ér-e valamit pl. a munkaerőpiacon, most hagyjuk).

A tárgy honlapja: ai-class.com
Ezen a honlapon lehet jelentkezni (azaz "felvenni a tárgyat") Október 9-ig.
Az órák pedig hivatalosan Október 10-től kezdődnek.


Néhány érdekesség

Sebastian Thrun és Peter Norvig (ők lesznek a tanárok), mindketten a Google-nél dolgoznak. Akik otthon vannak a témában, már valószínűleg hallhatták a nevüket.
Peter Norvig például társszerzője az egyik legtöbbet használt AI (mesterséges intelligencia) témájú tankönyvnek.
Sebastian Thrun pedig - aki az alábbi videón is látható - a Google-nél a sofőr nélküli autókkal kapcsolatos fejlesztések egyik főmérnöke. (Egy cikk is megjelent erről az Indexen.)

Másik érdekesség, hogy a kurzus meghirdetése után 2 héttel már közel 60 ezren jelentkeztek.

A kurzus kétféle nehézségi szintet tesz lehetővé. Annak, aki csak bele szeretne pillantani ebbe az újfajta online módszerbe, vagy nincs elég ideje, a "basic" opciót érdemes választani. Az "advanced" kurzus pedig azoknak ajánlott, akik tényleg komolyan szeretnének tanulni. Itt már nehezebb házi feladatok, illetve "dolgozatok" is lesznek. (A regisztrációs lapon fel lesz tüntetve.)

Amire én kíváncsi leszek, az az, hogy hogyan tudnak majd a gyakorlatban több tízezer diákot kezelni. (A honlapon vannak ezzel kapcsolatos információk, de várjuk ki a végét :) )


Új módszerek az oktatásban

Az internet elterjedésével az okatatás forradalmi változásokon fog átesni. Ez még Magyarországon nem érzékelhető, külföldön - főleg az USA-ban - is csak most kezdi bontogatni a szárnyait. Megemlíthetjük akár a KhanAcademy-t ami néhány év alatt nőtt ki a semmiből, és már most százezrek használják, az MIT OpenCourseWare-t, vagy akár a fenti kezdeményezést.

Az új utak - hacsak homályosan is - , de már megjelentek az oktatásban. A változás nem tudom milyen ütemben fog végbemenni, de minden terület ahová az internet beteszi a lábát gyors átalakulásra számíthat.
Ezért is javaslom nemcsak diákok figyelmébe ezt a kurzust, hanem mindenkinek aki az okatásban részt vesz valamilyen módon, hogy legyen ez jelzésértékű, tekintsen erre úgy mint valami újnak a kezdetére. Próbáljuk meg kihasználni az internetben rejlő lehetőségeket..


UPDATE: Ha valaki szeretett volna részt venni rajta és esetleg elkésett, annak annyit tudok mondani, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ezekután is lesz, illetve más témában is (nemcsak mesterséges intelligenciával kapcsolatosan) ilyen típusú kurzus (akár a Stanfordon).

Hogyan olvassunk hosszú cikkeket számítógép előtt, hogy a szemünket is kíméljük ?


Frissítve: 2011. 07. 18.

Nem mindig könnyű ha sokat kell olvasni egyhuzamban a monitoron. Én például elég nehezen bírom. Néhány módszert mutatok arra, hogy hogyan tegyük elviselhetőbbé tegyük a szemkínzást.

Szóval: Hogyan olvassunk hosszú cikkeket számítógép előtt, hogy a szemünket is kíméljük ?

A rövid válasz, hogy sehogy. Ha van könyvformátum, akkor vegyük meg azt, nyomtassuk ki, vagy szerezzünk be egy e-book olvasót és éljünk boldogan vele :)
Persze ez azért nem mindig ilyen egyszerű. Nekem sincs kedvem mindig egy fél patronnyi tintát elhasználni, illetve nincs pénzem foyamatosan könyveket venni.
A saját fényt kibocsájtó monitorok viszont még velünk lesznek egy ideig... Bár ma már szinte mindenhol LCD, TFT monitorok vannak, amik nem vibrálnak stb, viszont rossz tulajdonságuk az, hogyha nem jól van beállítva a fényerő, kontraszt akkor nagyon lefárasztják a szemet.

Persze be lehet állítani a fényerőt a monitoron, de ez nem mindig jó, mert ekkor a szöveg fényereje is csökken. Mi azt akarjuk, hogy csak a háttér fényereje csökkenjen. Aki sokat olvas az talán tudja mire gondolok.

Pl. van egy beszkennelt könyvünk, ekkor az oldalak általában képként kerülnek be. Ilyen esetben hogyan lehet csökkenteni a fehér háttér fényerejét úgy, hogy a szöveg fényereje/kontrasztja ne csökkenjen ?
Vagy pl. sokan nem tudják, hogy ha interneten kell valamit olvasni, akkor is van lehetőség a Firefoxban, Chrome-ban változtatni a hátteret..
Itt van tehát egy lista, olyan programokról, amik segíthetnek a fényerő számunkra megfelelő beállításában.

  • STDU Viewer: Ez egy nagyon jó ingyenes program ha pdf-et vagy djvu-t stb. akarsz olvasni.( STDU Viewer , Scientific and Technical Documentation Utility). Tökéletes olyan könyveknél is amik be vannak szkennelve képek-ként, mert nagyon gyors (sokkal gyorsabb mint az Adobe), nem használ annyi memóriát, másrészt a képek hátterét is lehet "szürkíteni" hogy kisebb legyen a fényerő -ezt az Adobe nem tudja. Csak ajánlani tudom.
  • Mozilla Firefox: Eszközök-> Beállítások -> Tartalom -> Szinek. Válasszuk ki a szürkét majd alatta a pipát vegyük ki a következőből: "Az oldalak a saját maguk által kiválasztott szineket használhatják... "
    Hogyan néznek ki ezután a weboldalak?
    Sehogy, de csökkent a fényerő! Voila! (Néha egész kellemes a nyugtató szürkeség)
  • Google Chrome: Végre megtaláltam a kiegészítőt ami segít a háttér színének megváltoztatásában. A neve "Change Colors". Itt töltheted le. Szerinten nagyon jó, nekem így néznek ki az oldalak: KÉP (de más színt is be lehet állítani). Persze egy kattintással bármikor vissza lehet váltani a weblap eredeti színeire.
  • Adobe Reader: Edit-> Preferences -> Accessibility -> Page Background