Felületi integrál - példák


Kapcsolódó cikk:
Felületi integrál


1.példa

Legyen egy hengerfelületünk amelynek sugara 3 és magassága 5, ezt így lehet megadni : \$x^2 + y^2 = 3^2$\ és \$0 \leq z \leq 5$\.
Ezen hengerfelület minden pontján van valamekkora töltésmennyiség (úgy is mondhatnánk, hogy a hengeren megadható vmilyen "felületi töltéssűrűség"). Ez a töltéssűrűség arányos az xy-sík távolságával, magyarul mondva a hengerfelület egyes "pontjainak" töltése attól függ hogy az aktuális pont milyen messze van az xy-síktól. A feladat az, hogy számoljuk ki a teljes hengerfelület töltését. (Figyelem, a hengernek most nincs "alja" és "teteje"!)

Megoldás: A feladatból remélem kivehető, hogy most egy valós-függvényen értelmezett felületi integrált kell majd kiszámolnunk.

A távolság egy (x,y,z) pont és az xy-sík között z, ezért a töltéssűrűség a következő függvény lesz: f(x,y,z) = kz, valamilyen k konstansra (arányossági tényező).
A teljes felület töltése pedig ezen az f-en értelmezett felületi integrál az S hengerfelületen: \$\displaystyle \iint_S f\;dS$\.

A hengerfelületet paraméteresen így lehet felírni:

$$ \mathbf \Phi(\theta, t) = (3\; \cos \theta, 3\; \sin \theta, t) $$ ,ahol \$0 \leq \theta \leq 2\pi$\, és \$0 \leq t \leq 5$\ (a felületek paraméterezéséről itt találhatsz egy rövid leírást)

A teljes felületen levő töltésmennyiség tehát:

$$ \iint_S f \; dS = \int_0^5 \int_0^{2\pi} f(\mathbf \Phi(\theta,t)) \left\|\dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial \theta}(\theta, t) \times \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial t}(\theta, t) \right\| \;d\theta \;dt $$

Ennek az integrálnak a részei így alakulnak:

$$ \begin{align*} f(\mathbf \Phi(\theta,t)) &= kt \\ \frac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial \theta}(\theta, t) &= (-3 \sin\theta, \;3\cos \theta, \;0) \\ \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial t}(\theta, t) &= (0,0,1) \\[8pt] \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial \theta}(\theta, t) \times \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial t}(\theta, t) &= \left | \begin{array}{ccc} \textbf{i} &\textbf{j} & \textbf{k} \\ -3 \sin \theta & 3\cos \theta & 0 \\ 0 & 0 & 1 \end{array} \right |\\[8pt] &= \mathbf i 3 \cos \theta - \mathbf j(-3\sin \theta) \\ &= (3\cos \theta, \; 3 \sin \theta, \; 0) \\ \left\|\dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial \theta}(\theta, t) \times \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial t}(\theta, t) \right\| &= \sqrt{9 \cos^2 \theta + 9\sin^2 \theta} \\ &=3 \end{align*} $$
Végül ezeket behelyettesítve, az eredmény: $$ \begin{align} \iint_S f \; dS &= \int_0^5 \int_0^{2\pi} kt3 \; d\theta \; dt \\ &= \int_0^5 \left( kt3\theta\bigg|_{\theta = 0}^{\theta=2\pi} \right)\;dt\\ &=\int_0^5 6\pi kt \;dt\\ &=3\pi kt^2\bigg|_0^5 = 3\pi k(25) = 75\pi k \end{align} $$

2.példa

Legyen S ugyanaz a hengerfelület, mint előbb \$x^2 + y^2 = 3^2$\ és \$0 \leq z \leq 5$\

F pedig egy vektormező: \$ \mathbf{F} (x,y,z) = (2x,\; 2y,\; 2z)$\

Számold ki az F vektormező felületi integrálját az S felületre vonatkoztatva. Használd a hengerből kifelé mutató normálvektort!

felületi integrál példák A henger és az F vektormező néhány vektora

Megoldás: Az első kérdés, hogy mi lesz az integrál előjele? Mivel a normálvektorok és a vektormező nagyrészt egyirányba mutatnak ezért azt várjuk, hogy pozitív lesz. Ezt mindig érdemes átgondolni a feladatok előtt, mert jó lesz ellenőrzésnek.

Ahogy az első példában, most is ugyanúgy paraméterezzük a hengert:

$$ \mathbf \Phi(\theta, t) = (3\cos \theta, 3\sin \theta, t) $$ ,ahol \$0 \leq \theta \leq 2\pi$\, és \$0 \leq t \leq 5$\ Azt is kiszámoltuk, hogy: $$ \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial \theta}(\theta, t) \times \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial t}(\theta, t) = (3\cos \theta, \;3\sin\theta, \; 0) $$ A feladatban az volt, hogy használjuk a hengerből kifelé mutató normálvektort! Tehát a kérdés, hogy a \$(3\cos \theta, \;3\sin \theta,\; 0)$\ normálvektor kifelé mutat-e a felületből, avagy nem (ha gondolatban a kezdőpontját a felületre helyezzük). A válasz az, hogy igen. Itt látható amint ennek a normálvektornak a kezdőpontját a felület egy pontjába helyeztük:
felületi integrál példák
Kiszámolva tehát a fluxust: $$ \begin{align} \iint_S \mathbf F \cdot d\mathbf S &= \int_0^5 \int_0^{2\pi} \mathbf F(\mathbf \Phi(\theta,t)) \left(\dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial \theta}(\theta,t) \times \dfrac{\partial \mathbf{\Phi} }{\partial t}(\theta,t) \right) \;d\theta \;dt\\ &=\int_0^5 \int_0^{2\pi} \mathbf F(3\cos\theta, \;3\sin\theta, t) \cdot(3\cos\theta, 3\sin\theta,0) d\theta\;dt\\ &=\int_0^5 \int_0^{2\pi} (6\cos\theta, 6\sin\theta,2t) \cdot (3\cos\theta, 3\sin\theta,0) d\theta\;dt\\ &=\int_0^5 \int_0^{2\pi} 18\cos^2 \theta + 18\sin^2\theta \; d\theta\; dt\\ &=\int_0^5 \int_0^{2\pi} 18d\theta\; dt\\ &=\int_0^5 18(2\pi) \;dt\\ &= 18(2\pi)(5) = 180\pi \end{align} $$

Még egy dologra térjünk ki.
Ennek a hengerfelületnek ugye kétfajta orientációja is lehetne (a normálvektor "befelé" is mutathat), ha a normálvektort elletétesen váltasztanánk, akkor mennyi lenne az előbb kiszámolt felületi integrál? A válasz \$-180\pi$\. Ez remélem nem megepő ezek után.

2 Komment

 1. Akos

  Üdv!

  A hengerfelület paraméteres felírásakor, az intervallumok megadásánál lemaradt a \$\theta$\ mindkét példában, vagyis helyesen:

  \$\mathbf \Phi(\theta, t) = (3\; \cos \theta, 3\; \sin \theta, t)$\
  ahol \$0 \leq \theta \leq 2\pi $\ és\$ \;\;0 \leq t \leq 5 $\

  Egyébként az oldal kiváló, nagyon tetszik hogy sok animáció és példa van az elméleti rész mellé, ami szintén érthetően van előadva. Bárcsak ilyen stílusban tanítanának egyetemen is.

  Ákos

Szólj hozzá!

Az email cím nem lesz publikálva!

LaTeX kódot is írhatsz a $$ ... $$ vagy \$ ... $\ közé helyezve.
Komment előnézet:

Név

Captcha:

Nincsenek rendesen kitöltve a mezők! Komment hozzáadva