Potenciálfüggvény keresése - vektoranalízis


A most következő példák az alábbi cikkekhez kapcsolódnak:
***

Adott a következő vektormező: $$ \mathbf F(x,y) = (y \cos x + y^2, \sin x + 2xy - 2y) $$ A feladat az lesz, hogy találjuk meg a potenciálfüggvényét.
Először el kell döntenünk, hogy a vektormező egyáltalán konzervatív-e.
Ha kiszámoljuk a komponensfüggvények megfelelő deriváltjait: $$ \begin{align*} \frac{\partial F_2}{\partial x} &= \frac{\partial}{\partial x} (\sin x + 2xy - 2y) = \cos x + 2y \\ \frac{\partial F_1}{\partial y} &= \frac{\partial}{\partial y} (y \cos x + y^2) = \cos x + 2y \end{align*} $$ akkor láthatóan a rotáció nulla, azaz: $$ \frac{\partial F_2}{\partial x} - \frac{\partial F_1}{\partial y} = 0 $$

Az F most az egész \$\mathbb{R}^2$\-n értelmezve van, ezért nem kell aggódnunk az esetleges komplikációk miatt, nyugodtan mondhatjuk, hogy F konzervatív.

Mivel F konzervatív ezért tudjuk, hogy létezik egy f skalár-értékű függvény melyre: \$ \mathbf F = \nabla f$\. Hogyan találjuk meg ezt az f-et, azaz a potenciálfüggvényt?


A \$\nabla f = \mathbf F$\ egyenlőség a következőt jelenti, részletesen kiírva a tagokat: $$ \left( \frac{\partial f}{\partial x}, \frac{\partial f}{\partial y} \right) = (F_1, F_2) = (y \cos x + y^2, \; \sin x + 2xy - 2y) $$ azaz, két feltételünk van:

$$ \frac{\partial f}{\partial x}(x,y) = y \cos x + y^2 $$ (1)
$$ \frac{\partial f}{\partial y} (x,y) = \sin x + 2xy -2y $$ (2)

Vegyük sorra ezeket a feltételeket egyenként, és nézzük meg, hogy találunk-e olyan f(x,y)-t ami mindkettőnek eleget tesz. (persze tudjuk, hogy ilyen f biztosan létezik, mivel a vektormező konzervatív.)

Kezdjük az első (1) feltétellel: $$ \frac{\partial f}{\partial x}(x,y) = y \cos x + y^2 $$ ebben most tekintsünk úgy y-ra mintha egy egyszerű konstans lenne.
Ezekután integrálhatjuk x-szerint, ami után ezt kapjuk: $$ f(x,y) = \int y\cos x + y^2 \;dx = y\sin x + y^2 x + C $$

Látjuk tehát, hogy az \$f(x,y)$\ függvény előáll az \$y \sin x + y^2 x + C$\ alakban. Eddig rendben is lenne, egy dolgot viszont észre kell vennünk.
A C konstans a végén mi lehet? Látható, hogy dx szerint integráltunk, és y-t konstansként kezeltük. Ezt azt jelenti, hogy a C akár y függvénye is lehet! Tehát a végén nem C-t hanem C(y)-t kell írnunk. A vége tehát így néz ki: $$ y\sin x + y^2 x + C(y) $$


Megj:
Aki esetleg még nem érti miért kell C(y) a végére: gondoljatok bele egyváltozós fv-nél hogy nézett ki a határozatlan integrál, pl \$\displaystyle \int x \; dx = \frac{x^2}{2} + C$\. A C azért van benne, mert szeretnénk megadni az integrál eredményét a lehető legáltalánosabb formában. Kétváltozóban most úgyanígy szeretnénk megmondani az \$\displaystyle \int y \cos x + y^2 \;dx$\ integrál eredményét a lehető legáltalánosabban. Mivel most egy kétváltozós függvényt interálunk dx szerint, ezért nem csupán egy egyszerű C konstans lehet a végén, hanem y akármilyen függvénye C(y), mivel y is konstansként kezelendő.
Megj. vége

Tehát az f(x,y) függvényünk jelenleg ilyen formát ölt: $$ f(x,y) = y\sin x + y^2 x + C(y) $$ ha ezt deriváljuk x szerint akkor megkapjuk az (1) feltételt, tehát a feladat felével már végeztük.

Ezután a (2) feltétellel kell foglalkoznunk. Fogjuk a már meglévő f(x,y) függvényünket és deriváljuk y szerint: $$ \frac{\partial f}{\partial y} = \frac{\partial}{\partial y} (y \sin x + y^2 x + C(y)) = \sin x + 2xy + \frac{\partial C(y)}{\partial y} $$
Ha ezt összehasonlítjuk a (2) feltétellel, akkor láthatóan szerencsénk van. Igen egyszerű dolgunk van, ugyanis a (2) feltétel teljesül, ha $$ \frac{\partial C(y)}{\partial y} = -2y $$ (Azt elárulom, hogy ha F nem lenne konzervatív, akkor ezen a ponton akadnánk meg, ugyanis nem tudnák mind az (1) és (2) feltételeket teljesíteni egyszerre.)

A C(y) függvényt integrálással megkapjuk: $$ C(y) = -y^2 + k $$ ahol k konstans.

Mostmár meghatározhatjuk az f(x,y)-t. Behelyettesítve C(y) értékét, a következőt kapjuk: $$ f(x,y) = y \sin x + y^2 x - y^2 + k $$ a parciális deriváltakat kiszámolva láthatjuk, hogy ez tényleg potenciálfüggvénye F-nek, azaz $$ \nabla f = (y \cos x + y^2, \sin x + 2xy - 2y) = \mathbf F(x,y) $$

***


Azzal, hogy ismerjük a potenciálfüggvényt (f-et), a vonalintegrált: $$ \int_C \mathbf F \cdot d\mathbf s $$ igen egyszerű lesz lesz kiszámolni, ugyanis teljesen mindegy milyen alakú a C görbe. Az integrál értéke mindig f(q)-f(p) lesz, ahol p a görbe kezdőpontja, q pedig a végpontja.

Tegyük fel ki kell számolnunk egy vonalintegrált F-ben, ahol a C görbe a következő: potenciálfüggvény keresés A válasz egyszerűen: $$ \begin{align*} \int_C\mathbf F \cdot d\mathbf s &= f(\pi / 2 , -1) - f(-\pi, 2 )\\ &=-\sin \pi/2 + \frac{\pi}{2} -1 + k - (2\sin(-\pi)-4\pi-4+k)\\ &= - \sin \pi/2 + \frac{9\pi}{2} + 3 = \frac{9\pi}{2}+2 \end{align*} $$ (a k konstans egyébként mindig ki fog esni belőle)

Megj: Ha esetleg valamilyen feladatban egy komplikált görbét kapsz, akkor az egy jó jel, hogy F konzervatív vektormező.

1 Komment

  1. Fanatic

    Szia!
    Ezt értem, de hogyan csináljuk 3D-s vektortérben? Nekünk az is lehet a ZH-ban. Előre is köszi.

Szólj hozzá!

Az email cím nem lesz publikálva!

LaTeX kódot is írhatsz a $$ ... $$ vagy \$ ... $\ közé helyezve.
Komment előnézet:

Név

Captcha:

Nincsenek rendesen kitöltve a mezők! Komment hozzáadva